Smalec ze słoniny
- By : Polmaratonlipcowy.pl
- Category : Sprawdź
Domowy smalec to przysmak wielu regionów w Polsce, ale kojarzony przede wszystkim ze Śląskiem. W tym regionie większość starszych gospodyń domowych może z pamięci podać przepis na pyszny smalec, którym karmiły całe swoje rodziny. W ostatnich latach smalec przeżywa prawdziwy renesans, stając się lokalną ciekawostką i znajdując coraz większe zastosowanie w wielu kuchniach.
Jak zrobić smalec ze słoniny?
Jak zrobić smalec ze słoniny? Przede wszystkim nalezy przygotować kilogram ładnej słoniny, dwie średnie cebule, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz oraz odrobinę majeranku. Należy odkroić grubą skórę ze słoniny, a następnie samą słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Całość wrzucamy do garnka z grubym dnem i na małym ogniu wytapiamy przez mniej więcej dwie godziny. Jeśli skwarki nie wytopią się dostatecznie, proces może potrwać nawet trzy godziny. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Kiedy tłuszcz się wytopi, wrzucamy do niego cebulę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula nabierze złocistego koloru, wyłączamy ogień i rozlewamy tłuszcz wraz ze skwarkami do słoiczków. Kiedy przestygnie i nieco stężeje, można go schować do lodówki. W chłodnym miejscu może być przechowywany nawet około dziesięciu dni. Zazwyczaj jednak znika na kanapkach dużo wcześniej.
Smalec z dodatkami
Tak przyrządzona baza stanowi często podstawę dla różnych wariacji kulinarnych. Jeśli do smalcu razem z cebulką dodamy potarte kwaśne jabłko, będzie o wiele bardziej aromatyczny. Z kolei dodanie do niego odrobiny mleka nada mu puszystości i sprawi, że jego konsystencja będzie aksamitna. Bardzo popularna jest również wersja smalcu ze słoniny z dodatkiem mięsa mielonego, które dodaje się na ostatnim etapie przygotowania. W ten sposób zyskujemy gęsty i jeszcze bardziej treściwy krem, który wystarczy doprawić solą i pieprzem na kanapce. Z kolei klasyczny smalec najlepiej smakuje z plasterkami ogórka kiszonego albo plasterkami czerwonej cebuli, które przełamują jego smak.